Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unga flickor får vänta på vaccin mot cancer

Publicerad: 7 juni 2007, 06:02

Landstingen är negativa till att betala för unga flickor som vill vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Landstingsdirektörerna anser att enbart de som börjar närma sig 18 år bör komma ifråga för vaccinationen.


Sedan några veckor ingår vaccinet Gardasil, som skyddar mot humant papillomvirus, HPV, i läke­medelsförmånen. Det innebär att landstingen ska betala en del av kostnaderna för vaccinationer mot livmoderhalscancer till unga kvinnor i åldern 13–17 år.

Men landstingen är inte glada åt beslutet. Det framgår sedan landstingsdirektörerna diskuterat frågan.

– Läkemedelsförmånsnämndens beslut är vad vi i landstingen har att förhålla oss till. Men det finns en rad frågor att diskutera kring detta, säger Elisabeth Holmgren, ordförande i landstingsdirektörernas förening, och landstingsdirektör i Norrbottens läns landsting.

Inväntar Socialstyrelsens beslut
Enligt beräkningar skulle det kosta landstingen runt 660 miljoner kronor om året att vaccinera alla de 250 000 unga kvinnor som i dag omfattas av subventionen.
Landstingen vill nu invänta Socialstyrelsens beslut om huruvida HPV-vaccinationer ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, något som utreds. Beslutet väntas till hösten.

– Om vaccinet mot livmoderhalscancer ska ingå i vaccinationsprogrammet kommer det att kosta oss en oerhörd massa pengar. Landstingen kommer därför att kräva av regeringen att få kompensation för de extrakostnader som vaccineringen innebär, något annat är inte rimligt, säger Elisabeth Holmgren.

I väntan på beslut från Socialstyrelsen samt en överenskommelse med staten om ekonomisk ersättning kommer landstingen att vara restriktiva till HPV-vaccineringar.

– Om någon snart är 18 år så anser vi att man kan vaccinera, men de som är yngre kan vänta tills vi vet mer. Det är ett rimligt förhållningssätt som vi landstingsdirektörer är eniga om och som väger tungt. Detta är också vad vi kommer att kommunicera ut till sjukvården. Hur detta sedan efterlevs kan jag inte svara på i dag, landstingen bestämmer ju själva hur de ska göra, säger Elisabeth Holmgren.
Landstingen måste nu klargöra för sjukvården hur den ska hantera fall där 13–16-åringar söker läkare för att få vaccinera sig mot HPV.

Utan subvention betalar patienten runt 3 300 kronor för de tre sprutor som krävs för att få ett fullgott skydd mot humant papillomvirus. Med subvention kostar det patienten som mest 1 800 kronor, vilket är taket för högkostnadsskyddet inom läkemedelsförmånen.

HPV-vaccin godkänt i Sverige 

Nu kommer vaccinerna mot HPV - men resultatet dröjer

Vaccin mot livmoderhalscancer klart för registrering

Blekinge först i landet att införa vaccin mot livmoderhalscancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev