Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unga hamstrar blir aggressiva av Fontex

Publicerad: 16 oktober 2006, 13:10

Unga hamstrar blev mer aggressiva, inte mindre, när de fick SSRI-preparatet Fontex. Studien kan förklara varför vissa antidepressiva medel ökar självmordsrisken hos tonåringar.


Det är ett forskarlag vid University of Texas i Austin, USA, som undersökt effekten av SSRI-preparatet fluoxetin på yngre och äldre hamstrar. Fluoxetin marknadsförs i Sverige under namnet Fontex, men är mer känt som Prozac, och är det enda preparat av sin typ som just nu godkänts inom EU för behandling även av barn och ungdomar från åtta år, se bland annat Dagens Medicin nr 33/06.

Det är vanligt att forskare som vill undersöka samspelet mellan neurologi och socialt beteende studerar just hamstrar, eftersom man har kunskap om hur de förändrar sitt beteende allt eftersom de blir äldre.

I det här fallet undersöktes hur unga hamstrar reagerar på fluoxetin, jämfört med äldre. Försökshamstrarna injicerades med antingen låga eller höga doser av läkemedlet. Efter två timmar sattes de i samma bur som en yngre hamster av samma kön och utsattes för olika stressande faktorer, allt för att framkalla aggressivitet.

De vuxna hamstrar som fått fluoxetin blev i regel lugnare och mindre aggressiva, oavsett om de fått låg eller hög dos av preparatet. De unga hamstrarna som fått låg dos reagerade med att bli mer aggressiva, och högre doser mildrade bara delvis deras ilskna beteende.

Forskarna diskuterar om detta kan bero på att unga hamstrar – och möjligen även unga människor – har lägre halter av serotonin i kroppen än vuxna och att detta påverkar SSRI-preparatens effekt.

Att fluoxetin kan öka risken för självmord är känt och experter har därför rekommenderat att barn och unga som får preparatet måste övervakas extra noga under den första tiden.

Behavioral Neuroscience 2006; 120: 1084-1092

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev