Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unga läkare okunniga om trafikmedicin

Publicerad: 4 maj 2006, 09:06

Läkare är skyldiga att anmäla medicinskt olämpliga förare, som patienter med demens, till länsstyrelsen. Men sju av tio AT-läkare anser att de har för dåliga trafikmedicinska kunskaper.


Enligt körkortslagen är läkare skyldiga att anmäla medicinskt olämpliga bilförare. Men en enkätundersökning, som gjorts bland 533 AT-läkare i samband med årets AT-stämma i Stockholm den 23-25 mars, visar att majoriteten av läkarna anser att de har otillräckliga kunskaper i trafikmedicin.

Nio av tio AT-läkare tycker det är svårt att bedöma en patients lämplighet att inneha körkort, och var fjärde vet inte att det är till länsstyrelsen som de ska vända sig med sin anmälan. Var femte AT-läkare uppger dessutom att de någon gång har låtit bli att anmäla en patient trots att det varit påkallat av medicinska skäl.

Motstånd mot HSAN-hot   Vägverket har på regeringens uppdrag utrett hur man ska få läkare att bli bättre på att anmäla olämpliga bilförare. I dag finns det inga sanktionsmöjligheter i lagen. Men om Vägverkets förslag godkänns kan det bli möjligt att anmäla en läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, om läkaren har underlåtit att anmäla eller journalföra att patienten fått muntligt körförbud. Detta förslag motsätter sig 83 procent av AT-läkarna.

Många anser också att det blir problematiskt när läkaren tar på sig rollen som myndighetsperson. Nio av tio anser att det kan störa relationen till patienten.

När utredningsförslaget och enkäten debatterades på AT-läkarstämman stod Meta Wiborgh, distriktsläkare och tidigare ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, i ena ringhörnan. I den andra stod Lars Englund, chefläkare på Vägverket och ansvarig för utredningen.

- Läkare anmäler ungefär 2 000 patienter per år till länsstyrelsen. Det kan sättas i relation till de 30 000 patienter som får stroke eller de 20 000 som insjuknar i demens varje år. Det görs helt klart för få anmälningar, sade Lars Englund.

Risk att patienter skräms bort   Meta Wiborgh framhöll i stället risken för att patienter undviker sjukvården om de vet att de riskerar att bli av med körkortet.

- Jag har ett ansvar och jag vill inte se någon bli skadad av min patients bilkörande. Samtidigt är det fel om mitt beteende håller patienter borta från sjukvården så att de blir ännu sjukare, sade hon.

Lars Englund tycker att läkarna måste bli bättre på att leva upp till anmälningskyldigheten i körkortslagen. Han gav tre riktlinjer som kan vara till hjälp för bland annat oerfarna läkare:

När anhöriga säger till är det en klar varningssignal.   När små saker börjar hända i trafiken, som att patienten inte hittar bilen på parkeringen, är det dags att vara uppmärksam.   Slutligen är patientens eget omdöme en bra markör. Om en dement person säger att hon kan köra bil utan problem - då är det förmodligen precis tvärtom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev