Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Unga läkare oroas över karriär och löneutveckling

Publicerad: 8 April 2015, 10:17

Emma Spak, ordförande i Sylf, och Teodor Svedung Wettervik, ordförande i MSF.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Den långa vägen mot specialisttjänstgöring sätter underläkare i en dålig förhandlingssits, enligt en motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte.


Det är Sveriges yngre läkares förening, Sylf, och Medicine studerandes förbund som vill att Läkarförbundet ska ta tag i underläkarnas möjligheter till karriär och löneutveckling. Detta med stöd av Svenska privatläkarföreningen.

Enligt motionsförfattarna tar det i dag ofta betydligt längre tid än 12 år att bli färdig specialistläkare. Det beror bland annat på att väntetiden på att få AT i snitt ligger på 9,6 månader. Under tiden mellan examen och AT-tjänstgöring jobbar därför många läkare under osäkra anställningar och med bristande handledning, skriver motionsförfattarna. ”När underläkarna väl får AT vittnar många om att förhandlingsutrymmet är litet”, fortsätter de.

Även senare är risken stor att visstidsanställningar och vikariat staplas på varandra på vägen fram till en ST-tjänst. Löneförhandlingar riskerar att utebli. Underläkare som inte är fast anställda ingår inte i det lokala lönevarvet, enligt motionen.

Med en ökande konkurrens riskerar underläkare att acceptera sämre lönevillkor. Det här vill motionsförfattarna motverka och yrkar att Läkarförbundet ska kartlägga löneutvecklingen för underläkare från examen till specialistkompetens samt ta fram en handlingsplan för hur förbundet ska verka för en god löneutveckling.

De yrkar också att förbundet verkar för att möjligheten till löneförhandling var tolfte månad efter påbörjad AT tillämpas i hela landet.

Inför Läkarförbundets fullmäktigemöte har 43 motioner lämnats in.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev