Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unga strokepatienter osäkra på hur mycket de törs anstränga sig

Publicerad: 25 januari 2006, 10:42

Nära varannan som drabbas av stroke i rätt unga år är rädd att anstränga sig fysiskt efteråt, visar forskning i Umeå.


Medelåldern för dem som insjuknar i stroke är 75 år och runt 5 procent är under 45. Många yngre har svårt att återgå i fullt arbete, trots bara ett begränsat funktionsbortfall.

Intervjustudier gjorda av Jenny Röding, sjukgymnast och doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, visar att många känner sig frustrerade och osynliga.

- De ser ut att klara sig bra, de kan gå i trappor och promenera raskt, men så visar det sig att allt är inte lika bra som det ser ut. När de efter rehabilitering ska tillbaka till en vardag fylld med arbete och familjeliv får många det svårt, berättar Jenny Röding.

Enligt henne handlar det om kognitiva nedsättningar och mindre påtagliga fysiska symtom som vården inte alltid fångar på ett tillfredsställande sätt.

Via det svenska kvalitetsregistret för strokesjukvård, Riks-stroke, rekryterade Jenny Röding strokedrabbade i åldern 18-55 år.

Syftet var att undersöka unga strokepatienters uppfattning av rehabilitering genom att närmare titta på den fysiska och kognitiva funktionen.

Studien bygger på en enkät och omfattar 1199 patienter. Över hälften, 56 procent, hade problem med svår trötthet.  Ju yngre patienter, desto större var problemen med trötthet och minnesproblem. Kvinnor upplevde fler koncentrations-, minnes-, och balansproblem än män gjorde. De upplevde också större svårigheter att delta i engagerande diskussioner, att vistas i folksamlingar och att vara fysiskt aktiva.

- Kvinnor tycks vara mer drabbade av kognitiva nedsättningar än män. Om det beror på att det ställs högre krav på kvinnor, både från dem själva och från omgivningen, eller om det finns medicinska orsaker, det vet vi inte i dag, säger Jenny Röding.

85 procent ansåg att det var viktigt att klara fysisk ansträngning efter en stroke. Men 47 procent var rädda att anstränga sig och 73 procent visste inte hur mycket de fick anstränga sig.

- Hjärtpatienter får göra ett cykeltest innan de lämnar sjukvården, vi skulle också på liknande sätt vilja erbjuda strokepatienter belastningsträning så att de blir tryggare och vågar anstränga sig fysiskt när de väl kommer hem.   Informationen om hur mycket de får anstränga sig tycks vara dålig och det kan i sin tur påverka deras möjligheter till ett aktivt liv, säger Jenny Röding.

Eva Nordin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev