Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unga vuxna får återfall i astma

Publicerad: 3 mars 2005, 08:19

Vart tredje person som har astma som barn och som upplever en kraftig förbättring vid 18 års ålder, drabbas av återfall och lider återigen av sjukdomen vid 26 års ålder. Det visar en studie i det senaste numret av den amerikanska tidskriften Chest.


Studien tyder också på att barn med vissa vanliga allergier, som överkänslighet mot kvalster i damm, löper större risk att återinsjukna i sin astma efter en period av förbättring.

Drygt 1 000 barn, födda mellan år 1972 och 1973 på Nya Zeeland, ingick i studien. Forskarna studerade faktorer som påverkade återinsjuknande i astma. Vid 9, 11, 13, 15, 18, 21 och 26 års ålder fick barnen svara på en "lungenkät". De fick också genomgå olika lungfunktionstester och ett pricktest.

Av de 868 barn som utvärderades vid 18 års ålder hade 176 ungdomar, eller drygt 20 procent, diagnostiserad astma under barndomen. Men av dessa hade 68 ungdomar inte längre några astmasymtom.

Men under de följande åren drabbades var tredje person av återfall. Vid 26 års ålder hade 24 av de 68 unga personerna återigen astmasymtom. Dessa personer led oftare av allergier mot kvalster, gräs, katt, hund och mögel.

Enligt forskarna visar studien på att det finns specifika faktorer som påverkar varför vissa återinsjuknar i sin astma.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev