Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ungas medicinering ska utredas

Publicerad: 15 januari 2014, 15:51

Barn och unga som är placerade av samhället får mer psykofarmaka än sina jämnåriga. En utredning ska nu kartlägga problemet.


Oavsett om de fått en psykiatrisk diagnos eller ej, så använder barn och ungdomar som är placerade av samhället betydligt mer psykofarmaka än andra. Det framgår av ett nytt utredningsuppdrag som Socialstyrelsen fått av regeringen.

Myndigheten ska kartlägga användningen av psykofarmaka bland barn och unga som är placerade på hem för vård eller boende, i familjehem, eller får tvångsvård eller sluten ungdomsvård av Statens institutionsstyrelse.

Framför allt är det barn över elva år som får mer psykofarmaka, enligt en tidigare rapport från Socialstyrelsen som regeringen citerar.  Men också mycket små barn får psykofarmaka, särskilt ångestdämpande och sömnmedel , står det i uppdraget.

En annan utvärdering av vård och omsorg av placerade barn och unga visar att det är mellan 15 och 19 gånger vanligare att barn och unga i hem för vård eller boende, HVB, regelbundet använder sömnmedel, antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel, jämfört med sina jämnåriga.

Nu vill regeringen att Socialstyrelsen analyserar utvecklingen närmare. En internationell jämförelse ska göras. Socialstyrelsen förväntas även dra slutsatser om bakgrunden till utvecklingen, vad den får för konsekvenser, och vad man skulle kunna göra åt den. Uppdraget ska vara klart i oktober.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev