Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ungdomar medvetslösa av hostmedicin

Publicerad: 28 november 2006, 13:46

Under den senaste månaden har flera tonåringar fått vård vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå sedan de tagit en tidigare vanlig hostmedicin.


Läkemedlet finns inte längre registrerat i Sverige, men säljs bland annat i Danmark och går enligt tidningen Västerbottens-Kuriren att beställa via internet. Biverkningar är bland annat kramper, medvetslöshet och andningsstillestånd.

I början av november i år hittade polisen i Skellefteå flera ungdomar i en lägenhet som var påverkade av läkemedlet. Den senaste månaden har också ett antal ungdomar fått vård vid Norrlands universitetssjukhus sedan de använt hostmedicinen. Två av ungdomarna var under femton år, de var medvetslösa och gick inte att väcka när de kom till sjukhuset.

Sjukhuspersonalen upptäckte att ungdomarna var påverkade av alkohol i kombination med en drog, som visade sig vara den aktuella läkemedelssubstansen.

Enligt tidningen kan läkemedlet ge bestående hjärnskador, men det fanns dock inga tecken på detta hos de ungdomar som vårdats på sjukhuset.

De senaste åren har sjukvården och polisen fått uppgifter om att ungdomar runt om i landet använder hostmedicinen för att bli berusade. För tre år sedan dog en 23-åring i Nyköping sedan han provat på drogen.

Dagens Medicin vänder sig visserligen uteslutande till vårdpersonal, men av hänsyn till risken för att fler ungdomar berusar sig med läkemedlet har vi valt att inte publicera namnet på den aktuella substansen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev