lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unik genussajt ska hjälpa förskrivare

Publicerad: 22 maj 2013, 07:23

Foto: Photos.com

Kvinnor och män reagerar olika på läkemedel. Men hur? Det ska läkare snabbt få koll på genom beslutsstödet Genus på Janus.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I september ska sajten för förskrivare, Janus, innehålla särskild information om ett 50-tal olika läkemedel ur ett genusperspektiv.

Syftet är att förbättra läkemedelsbehandlingen så att patienterna ges rätt läkemedel och dosering, relaterat till kön. Kunskapsbanken ska också öka medvetenheten om genus­aspekterna vid läkemedelsbehandling.

– Sajten ska bidra till färre biverkningar. Exempelvis reagerar kvinnor annorlunda än män på ACE-hämmare, mot högt blodtryck. De kan få mer hosta och behöva sättas på något annat preparat, berättar Karin Schenck-Gustafsson, professor vid centrum för genusmedicin på Karolinska institutet.

Hon tog initiativ till projektet för ett par år sedan. Det drivs av läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting tillsammans med bland andra Läkemedelsverket och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Flera doktorander är också knutna till det.

Fyra apotekare jobbar online med att ta fram texter som sedan granskas av flera instanser. Målet är att gå igenom alla läkemedel inom de största sjukdomsområdena och sedan uppdatera texterna årligen.

Bakom Janus står läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting, men sajten är även åtkomlig för förskrivare från andra delar av landet.

Enligt landstinget blir den unik såväl nationellt och internationellt.

På sikt ska den genusrelaterade läkemedelsinformationen bli än mer lättillgänglig.

– Då ska förskrivarna, bara genom att trycka på en knapp i förskrivarstödet i journalen, kunna få upp information om genusaspekter på olika läke­medel, säger Karin Schenck-Gustafsson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev