Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unionen: Inte mer patientsäkert utan tekniker

Publicerad: 10 mars 2017, 12:25

Åsa Kullgrens förslag om att endast farmaceuter ska få expediera läkemedel får kritik från Unionens branschutredare Shadé Jalali.


Ämnen i artikeln:

ApoteksutredningenUnionen

En del i Åsa Kullgrens utredning som fått mycket positiv respons från apotekar- och receptariehåll är förslaget om att endast farmaceuter ska få expediera läkemedel. Men Unionen, som bland annat organiserar apotekstekniker, är däremot kritiskt.

– Vi ställer oss undrande till det och tycker att det är tråkig, säger Shadé Jalali, Unionens branschutredare för farmaci och hälsa, till Dagens Apotek.

Hon framhåller att det i dag är en hög arbetsbelastning på apoteken.

– När arbetet är så pressat som det är så är det väldigt bra att vara flera på apoteket som kan sköta expedieringen, säger hon.

Vi tycker att det bör regleras vem som ska få kalla sig för apotekstekniker – Shadé Jalali

Från flera håll har förslaget välkomnats som ett sätt att höja patientsäkerheten. Hur ser du på det?

– Jag håller inte med. En del apotekstekniker har som en del i sin utbildning läst en särskild modul för att få receptbehörighet. Vi anser inte att det blir mer patientsäkert när en person sköter hela receptkedjan än om två hjälps åt. Farmaceuter har självklart det övergripande ansvaret för expedieringen, men att apotekstekniker tar emot recept och plockar varorna gör inte hanteringen mindre patientsäker.

Hon ser det också som en brist att utredningen inte föreslår krav för att få kalla sig apotekstekniker, vilket är en fråga som Unionen driver. En apotekstekniker kan ha en utbildning som varierar från bara någon månad till 1,5 år på yrkeshögskola.

– Vi på Unionen vill att det ska finnas en kvalitetssäkring av titeln apotekstekniker. I dag kan väldigt korta internutbildningar inom kedjorna ge titeln, men vi tycker att det bör regleras vem som ska få kalla sig för apotekstekniker.

Hon påpekar att Unionen också välkomnar delar av Åsa Kullgrens delbetänkande.

– En punkt som vi tycker är bra är att utredaren säger att det behövs särskild kompetens på apotek och att den lägsta kompetensen för rådgivning i egenvården ska vara apotekstekniker.

Relaterat material

”Det är väldigt viktigt för patientsäkerheten”

Positiva tongångar om Kullgrens utredning

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

ApoteksutredningenUnionen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News