Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unionen ror iland apoteksavtal med Svensk Handel

Publicerad: 15 maj 2017, 14:04

Nytt löneavtal satt.

Foto: Thinkstock

Unionen har nu kommit överens med Svensk Handel om ett kollektivavtal för apoteksanställda. Men avtalet med Sveriges Farmaceuter dröjer.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelUnionenSveriges Farmaceuter

Löneavtalet ger en årlig ökningstakt på 2 procent, såvida arbetsgivare och lokala fackliga organisationer inte enas om annat.

I avtalet ingår även tydligare hantering av processen kring lönebildning. Vidare ska möjligheterna för arbetsgivare att tillämpa alternativ arbetstidsförläggning hanteras på ett hållbarare sätt. Det senare innefattar beräkningar av genomsnittet av arbetstiden för den anställde med upp till fyra månader.

Tomas Undin, som är förhandlingschef på Svensk Handel, är nöjd med avtalet.

– Att avtalet är treårigt skapar förutsägbarhet och ökad arbetsro för företagen i apoteksbranschen, säger han i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär även en förenkling vad gäller semesterutläggning och beräkning av semesterersättning under kortare anställningar, uppger Svensk Handel.

Förhandlingarna mellan Svensk Handel och Sveriges Farmaceuter fortsätter. De två organisationerna har inte enats.

– I dagsläget har vi ingen prognos för när ett avtal kan vara klart, säger Christer Borg, som är förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

Merparten av de drygt 10 000 anställda i apoteksbranschen omfattas av Svensk Handels kollektivavtal för apoteksanställda.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev