fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Unionen varslar om konflikt

Publicerad: 18 juni 2009, 12:44

Unionens förbundsstyrelse har beslutat att varsla om konflikt inom apoteksområdet. De som berörs arbetar på Apoteket AB:s kundcentrum i Kalmar. UTÖKAD 22 JUNI


Konflikten träder i kraft i form av en övertids- och resttidsblockad den  1 juli, om ingen överenskommelse har träffats då.

Förhandlingarna mellan Unionen och arbetsgivarorganisationen Almega har  pågått i flera månader.

Ett tidigare avtal om allmänna anställningsvillkor och ett löneavtal sades upp av Almega i mitten av maj  och sedan den 22 maj råder ett avtalslöst tillstånd mellan Almega och de apoteksanställda som är anslutna till Unionen.

Unionen kan, enligt ett pressmeddelande, inte acceptera "arbetsgivarnas krav att kunna försämra arbetsvillkoren under avtalsperioden och deras nej till garanterad löneökning för varje individ".

Det 80-tal medlemmar i Unionen som berörs av konfliktvarslet arbetar på  Apotekets kundcentrum i Kalmar med kundtjänst och rådgivning på  telefon. Försäljningen på apoteken berörs inte av en eventuell konflikt, skriver Unionen i ett pressmeddelande.

Den 1 juli har Apoteket AB inte  längre ansvar för den nationella läkemedelsupplysning som i dag sköts via företagets båda kundcentrum i Uppsala och Kalmar.

Ansvaret för den nationella läkemedelsupplysningen övergår då till Läkemedelsverket, vars föreslagna lösning dock inte kommer att vara funktionell förrän den 1 oktober. Läkemedelsverket har tillfrågat Apoteket om hjälp med upplysningen under mellanperioden.

–  Sannolikt blir det en lösning i samarbete med Apoteket AB. Vi förhandlar nu kring detta, men inget är slutligt undertecknat, säger Ursula Forner, kommunikationsdirektör på Läkemedelsverket.

Kundcentrumet i Uppsala ska läggas ned den 1 juli. Om varslet i Kalmar träder i kraft samtidigt, försvagas Apotekets informationsresurser ytterligare.

–  Övergångslösningen kommer inte att beröras av ett eventuellt varsel i Kalmar. Vår plan är fiffigare än så, men jag kan inte gå in på det mer i nuläget eftersom det inte är klart, säger Ursula Forner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev