Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitet försvarar homeopatistudie

Publicerad: 3 augusti 2018, 09:45

”Låtsasforskning” eller riktig vetenskap? Åsikterna går isär kring en studie om bland annat pms och bläck från bläckfiskar.


Mittuniversitetet i Sundsvall har deltagit i ett internationellt forskningsprojekt där flera olika homeopatiska behandlingar, bland annat utspätt bläckfiskbläck och svag koksaltslösning, testats vid premenstruella syndrom, pms. Mats Reimer, barnläkare och bloggare på Dagens Medicin, har i en debattartikel riktat hård kritik mot såväl studiedesignen samt att skattefinansierade lärosäten ägnat sig åt vad han kallar ”låtsasforskning”.

”Det är svårt att veta vem som borde skämmas mest, Mittuniversitetets avdelning för omvårdnad eller den regionala etikkommitté som gav klartecken till studien”, skriver han i Sundsvalls Tidning.

Nu svarar Anna Olofsson, professor i sociologi och dekan för fakulteten för humanvetenskap vid Mittuniversitetet, på kritiken:

– Det är intressant att använda vetenskapliga metoder för att undersöka något som många människor använder, säger hon till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Att studien delfinansierats av Svenska föreningen för homeopati ska inte heller var ett problem i sammanhanget.

– Det viktiga är att man redovisar vilken finansiären är och att man inte tillåter finansiären påverka resultatet, säger Anna Olofsson till radion.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev