Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitet kan få inflytande över sjukhusverksamhet

Publicerad: 9 februari 2009, 13:44

Universitet kan få inflytande över sjukhusverksamhet

De lokala universiteten bör få direkt inflytande över sex av landets universitetssjukhus, anser en statlig utredare.


Senare i vår kommer Olle Stendahl, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, att presentera sin utredning om hur den kliniska forskningen i Sverige ska stärkas. Nu avslöjar han ett av sina förslag.

Olle Stendahl anser att de lokala universiteten bör släppas in i ledningen för universitetssjukhusen i Stockholmsregionen, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping och Lund.

– Jag ser framför mig skapandet av ett universitetsmedicinskt centrum på de olika universitetsorterna, där man har en mycket tydligare samverkan mellan universitet, medicinsk fakultet och sjukhus. Och på så sätt får man ju en starkare ställning framöver för universitetssjukhusen, säger han till Sveriges Radio Uppland.

Vilken driftsform som passar bäst för universitetssjukhusen har Olle Stendahl inte tagit ställning till ännu. Däremot flaggar han för att staten måste vara beredd att gå in med mer pengar i framtiden.

– Jag tror att om man på sikt ska behålla universitetssjukhusen som akademiska forskningscentra så kostar det mer än på ett vanligt sjukhus, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev