Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitet säger upp avtal med förlagsjätte

Publicerad: 21 maj 2018, 08:30

Foto: Thinkstock

Efter 20 år har de svenska forskningsbiblioteken sagt upp avtalet med nederländska Elsevier – världens största vetenskapliga förlag, som bland annat ger ut prestigetidskrifterna Lancet och Cell.


Orsaken är att Elsevier inte ska ha lyckats erbjuda ett avtal som motsvarar det svenska Bibsamkonsortiets krav vad gäller öppen tillgång till offentligt finansierade forskningsresultat.

– Vi måste ta kontrollen över de totala publiceringskostnaderna eftersom vi ser en tendens mot snabbt ökande kostnader för både läsning och publicering. Det nuvarande systemet för vetenskaplig kommunikation måste förändras, säger Astrid Söderbergh Widding i ett pressmeddelande från konsortiet.

Hon är rektor vid Stockholms universitet och ordförande i Bibsamkonsortiets styrgrupp.

Enligt pressmeddelandet publicerar svenska forskare varje år omkring 4 000 artiklar i Elseviers tidskrifter. Under 2017 ska svenska universitet ha betalat runt 13 miljoner kronor i publiceringskostnader för öppen tillgång, utöver de 120 miljoner kronor som deltagande organisationer betalar i licenskostnader för att läsa förlagets tidskrifter.

Avtalet upphör den 30 juni 2018. Enligt pressmeddelandet har Elsevier aviserat att tillgången till nytt material kommer att stängas efter det datumet. Den svenska sjukvården har dock ett separat avtal med Elsevier, det så kallade Eira-avtalet, som fortfarande gäller.

Uppsägningen, som uppmärksammats internationellt, är ett led i en större europeisk utveckling där universitet och bibliotek tar ställning för öppen tillgång till forskningsresultat. Elsevier har länge kritiserats för sin hållning i frågan. Förlaget gör en stor vinst och akademiker förväntas ställa upp gratis som referentgranskare åt tidskrifterna.

Bibsamkonsortiet förhandlar via Kungliga biblioteket om licenser för bland annat vetenskapliga tidskrifter till flertalet universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut i Sverige.

Dagens Medicin söker Elsevier för en kommentar.

Artikeln har uppdaterats med att sjukvårdens avtal med Elsevier fortfarande gäller.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev