Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitetsjukhus jämförde sig mot varandra

Publicerad: 19 september 2013, 12:46

Karolinska universitetssjukhuset är starkast på forskning. Sahlgrenska fick högst poäng när kvalitet mättes.


För första gången har de tre största universitetssjukhusen i Sverige, de i Stockholm, Göteborg och i Malmö/Lund, gjort en djupgående jämförelse med varandra.

Av jämförelsen som nu presenteras framgår bland annat att Karolinska universitetssjukhuset ligger i topp vad gäller forskning. Men det är också Karolinska universitetssjukhuset som har den högsta kostnaden för sjukvård.

Birgir Jakobsson, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, påpekar att det är en större andel läkare och sjuksköterskor på Karolinska än på de andra sjukhusen, vilket kan förklara sjukhusets starka resultat vad gäller forskning, men också de höga kostnaderna.

– Framför allt är det läkare som forskar och vi har många läkare anställda. Det är också ett krav för oss att läkare forskar samtidigt som de arbetar kliniskt och vi vill gärna att sjuksköterskor och andra anställda bedriver forskning, säger han.

I rapporten framkommer även att Sahlgrenska universitetssjukhuset hade högst personalkostnad per läkare, 15 procent högre än för Karolinska och 10 procent högre än för Skånes universitetssjukhus.

När de tre sjukhusen har jämfört resultat enligt Sverige Kommuner och Landstings kvalitetsindikatorer är det Sahlgrenska universitetssjukhuset som får bäst resultat, medan Karolinska universitetssjukhuset var mest framgångsrikt i att klara vårdgarantin och kömiljarden. Där fick 92 procent av patienterna ett första besök inom 60 dagar och 73 procent fick behandling eller operation inom 60 dagar efter första besöket.

Jämförelsen gäller 2010 till och med 2012.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev