Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitetssjukhus slås ihop

Publicerad: 26 oktober 2009, 10:42

Sjukhusen i Malmö och Lund slås samman till Skånes universitetssjukhus från den 1 januari 2010. (Ny version 12.05)


Under det senaste året har flera verksamheter på universitetssjukhusen i Lund och Malmö slagits samman inom ramarna för projektet Proluma. Samordningen har varit starkt ifrågasatt, men ansvariga på de två sjukhusen och inom Region Skåne har hela tiden beskrivit det som en framgång.

Nu kommer beskedet att regionen går vidare och slår samman de två sjukhusen till en organisation.

– Arbetet med Proluma har visat att en sammanslagning är en naturlig del i processen. Extra glädjande är att det också är många ute på sjukhusen som på senare tid har efterlyst en sådan här vidareutveckling. Det här är en stor händelse i Region Skånes historia, säger regiondirektören Sören Olofsson i ett pressmeddelande.

Enligt planerna ska nya Skånes universitetssjukhus bildas redan den 1 januari 2010. Bent Christensen, för närvarande sjukhuschef på Universitetssjukhuset i Lund, föreslås bli sjukhuschef. Ann-Sofi Bennheden, sjukhuschef för Universitetssjukhuset Mas i Malmö, kommer att få andra arbetsuppgifter inom regionen.

Samtidigt som det nya sjukhuset bildas ett nytt universitetsmedicinskt centrum i samarbete med Lunds universitet.

– Min ambition är att detta ska bli Sveriges bästa universitetssjukhus. Likaså att bildandet av Universitetsmedicinskt centrum Skåne ska medföra framstående klinisk forskning och möjligheter för oss att bli mer konkurrenskraftiga inom sjukvård och forskning i norra Europa, säger Bent Christensen i pressmeddelandet.

Det formella beslutet om att bilda det nya universitetssjukhuset ska fattas av regionstyrelsen i Skåne i slutet av november.

Relaterat material

Skånska verksamhetschefer vill inte slå samman sjukhus

Oppositionen ifrågasätter motivet för sammanslagning

Läkare kallar sjukhusplaner för ”elefantiasisprojekt”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev