Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitetssjukhusens IT-säkerhet har stora brister

Publicerad: 20 juni 2011, 14:07

IT-säkerheten på de största sjukhusen i landet är så bristfällig att patientsäkerheten hotas, enligt Socialstyrelsen.


Socialstyrelsen har granskat IT-säkerheten vid de sex universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Uppsala, Linköping och Umeå. Inget av dem klarar sig utan kritik.

Enligt inspektionerna är ett grundläggande problem att ledningarna för sjukhusen inte tar tillräckligt ansvar för IT-verksamheten.

– Man missar då att informationssäkerheten är en patientsäkerhetsfråga, som är ledningens ansvar. En IT-avdelning eller en IT-leverantör ska leverera det kravställaren begär. De kan inte ta över ansvaret för risker som rör patientsäkerheten, säger Hans Rudstam, inspektör vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De upptäckta briserna rör bland annat journalsystem som får driftstopp och som räknar fram fel läkemedelsdoser. Enligt inspektionerna är de tester och kvalitetskontroller som görs innan ett system uppdateras eller tas i bruk för första gången ofta otillräckliga.

– IT-problemen inom vården är antagligen mycket mer omfattande än vad vi känner till. Det är först när det leder till att någon blir skadad eller avlider som vi får en anmälan, säger Hans Rudstam i pressmeddelandet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News