Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Universitetssjukhuset Mas får svidande kritik av revisorer

Publicerad: 27 januari 2010, 12:06

Universitetssjukhuset Mas får svidande kritik av revisorer

Foto: Före detta Mas.

Mitt i sammanslagningen med Universitetssjukhuset i Lund kommer nu hård kritik mot tidigare Mas i Malmö: Bristande kontroll hotar sjukhusets ekonomi.


Det är Region Skånes revisionskontor som genomfört en riskbedömning av nio förvaltningar, nämnder och bolag i Skåne när det gäller styrning och intern kontroll.

De delar av sjukvården som granskats är Universitetssjukhuset Mas i Malmö, Centralsjukhuset i Kristianstad, Lasarettet i Ystad, Hässleholms sjukhusorganisation, samt Helsingborgs lasarett. De undersökta verksamheterna har delats in i tre grupper: grönt ljus, gult ljus samt rött ljus, utifrån den risknivå de anses ha.

Mas hamnar i den röda och sämsta gruppen. Rödmärkningen innebär att revisorerna inte anser att tillräckligt mycket har gjorts för att uppnå tillräcklig intern kontroll. Revisorerna pekar särskilt på att sjukhuset saknar balans mellan ekonomi och verksamhet och att detta leder till ekonomiska problem.

Mot sjukhusen i Ystad och Helsingborg är kritiken visserligen mildare, och de får gult ljus, men samtidigt konstaterar revisorerna att det finns en förbättringspotential även där.

Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhusorganisation får grönt ljus och bedöms ha goda förutsättningar att uppnå en tillräcklig intern kontroll.

Relaterat material

Ett nytt storsjukhus har fötts

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev