Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uppdrag: sortera bland patienterna

Publicerad: 2 April 2002, 09:15

En får träffa läkaren direkt, nästa skickas till väntrummet och den tredje får gå hem. Karin Falk sorterar patienter. Hon arbetar som prioriteringssjuksköterska på akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar.


Bakgrund till yrkesval: Karin Falk var inte den som satt hos syokonsulenten och undrade vad hon skulle bli när hon var yngre.  - Jag visste tidigt i livet att jag ville bli sjuksköterska. Jag kan inte förklara varför. Jag bara visste det, säger hon.  Utbildning och karriärväg: För att nå sitt drömyrke läste Karin Falk på sjuksköterskehögskolan i Kalmar. Under utbildningen fick hon pröva på olika specialiteter.   - Vissa trivdes inte alls på akuten, men jag kände redan under praktiken att jag passade in där, förklarar hon.   Därför läste hon en specialistkurs i akutsjukvård. Sedan 1988 arbetar hon på akutmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar.   Där har Karin Falk varit med och utvecklat ett prioriteringssystem, som innebär att patienterna delas in i olika prioritetsgrupper när de anländer till akutmottagningen, se även Dagen Medicin nr 11/02.  Karin Falk arbetar som "prio ett-sköterska". Målet är att dessa ska ha fem års erfarenhet som sjuksköterska. En "prio två-sköterska" är ofta en nybliven sjuksköterska som handleds och får hjälp av prio ett-sköterskan.

Arbetsuppgifter: Karin Falk tar emot alla patienter som anländer till akuten och är så pass friska att de själva kan gå in i ett speciellt mottagningsrum. Där bedömer hon patientens vårdbehov.   - Vi tar anamnes, EKG, blodtryck och puls samt lämpliga prover. Provsvaren finns sedan klara när patienten väl får träffa läkaren, säger Karin Falk.  Patienterna placeras sedan i fyra grupper, där grupp ett kräver akut vård medan grupp fyra hänvisas till öppenvården. Men de flesta patienter placeras i grupp tre, vilket innebär att de inte försämras av en "rimlig väntetid". Målet är dock att de ska få vård inom tre timmar.  Växelvis arbetar Karin Falk också som vanlig akutsjuksköterska, då hon möter patienterna efter att de placerats i en prioritetsgrupp.    Det bästa med jobbet: - Att jag får utnyttja kunskaper och erfarenheter på ett mer självständigt sätt.   Karin Falk stimuleras även av den varierande miljön.  - Till akuten kommer patienter av många olika slag. Och bakom varje patient finns en människa, som jag får möta, säger hon.     Det svåraste med jobbet: Ibland är det en hög arbetsbelastning på akutmottagningen, vilket kan upplevas som väldigt påfrestande.  - Då kan jag känna att jag inte räcker till. Eftersom det är omöjligt att veta i förväg hur många som blir sjuka, går det inte att förbereda sig på stressen. Anhörigkontakten när någon avlider eller är svårt sjuk kan också vara mycket tung, säger Karin Falk.

Cecilia Odlind

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev