Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uppfinning från KTH skärper röntgenbilden

Publicerad: 15 mars 2006, 08:51

Röntgenbilder kan bli skarpare med prisbelönt teknik från KTH. Detektorn som forskarna utvecklat låter inte lika mycket strålning gå till spillo.


"Välbeskriven teknik som möter stort medicinskt behov med hjälp av patientorienterad teknikförbättring." Så motiverade juryn vinsten i affärsplantävlingen Venture Cup. Bakom vinnarbidraget X-ray Imaging Screens finns bland andra professor Jan Linnros vid institutionen för mikroelektronik och informationsteknik på KTH.

- Vi har utvecklat en metod för att utnyttja röntgenstrålningen bättre. Kruxet med dagens detektorer är att de bara detekterar en tredjedel av röntgenstrålningen. Vi hoppas ta tillvara 80 procent, säger Jan Linnros.

Han talar då om tandläkarröntgen, vilket forskarna i första hand riktat in sig på. Men de har även blivit kontaktade av ett medicinskt företag som utvecklar detektorer för angiografi, röntgen av blodkärl.

- Med vår teknik kan man antingen minska röntgendosen eller få en bättre upplösning, säger Jan Linnros.

Kiselpixlar koncentrerar ljuset  KTH-forskarna har använt sig av kiselteknologi när de utvecklat detektorn. Genom att bygga upp väggar, pixlar, fångas röntgenstrålarna upp, omvandlas till ljus och speglas ner i en finstrukturerad platta, en detektor. Därmed förblir bilden skarp.

- Det är samma teknik som används när man gör datachip. Plattan är av samma typ som i vanliga digitalkameror, säger Jan Linnros.

Tekniken är än så länge i sin linda. För att försäkra sig om att den ska fungera måste prototyper utvecklas och testas. Går allt som det ska hoppas Jan Linnros se detektorn i röntgenutrustning hos tandläkare inom två år, och så småningom även i utrustning för kroppsröntgen.

Elinor Torp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev