Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppgifter om underpris för Serafen fanns före beslut

Publicerad: 25 april 2012, 07:09

Redan före försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm fanns gott om uppgifter om att den var på väg att säljas till underpris, visar ny granskning.


Serafen såldes för knappt 700 000 kronor. Ett par veckor före det gjordes bedömningen att vinsten för nästkommande år skulle uppgå till det tredubbla. Beräkningen utfördes av Lars Carlsson, ekonomidirektör på Stockholms läns sjukvårdsområde, uppger Sveriges Radios Ekot.

Han hade då utgått från vinsten året innan och räknat på vad ”vårdval Stockholm” skulle tillföra.

Serafen såldes till sex läkare som jobbade där i december 2007 för 700 000 kronor, vilket ungefär motsvarar värdet på inventarierna. Fyra år senare såldes Serafen vidare till vårdkoncernen Capio. Priset är inte offentligt men oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) och gruppledaren Håkan Jörnehed (V) hävdar att de har säkra källor på att det rör sig om minst 20 miljoner kronor.

Även biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt uppmärksammade, via ett mejl som gick till både politiker och läkarna, att det fanns en marknad för att sälja Serafen till ett betydligt högre värde. Själv uppskattade han värdet till mångmiljonbelopp. Ekot har hittat ytterligare personer som kontaktat politiker och försökt göra dem uppmärksamma på underpriset.

Chris Heister (M) var ordförande i landstingsstyrelsen vid tillfället. Hon säger att hon inte kände till uppgifterna om att Serafen var på väg att säljas för billigt.

–Det hade jag ingen aning om.

Ekot har förgäves försökt få en förklaring från politikerna till varför de sålde Serafen så billigt. Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) har under dagen gett landstingsdirektören i uppdrag att se om det går att förhandla sig fram till ett bättre pris, rapporterar TT.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev