onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppgörelse om läkarnas arbetstider i Stockholm

Publicerad: 24 november 2006, 14:49

Stockholms läns landsting och Stockholms läkarförening har i dag kommit överens om att lokala avstegsavtal ska kunna tecknas för att uppfylla den nya arbetstidslagen som träder i kraft vid årsskiftet. En infekterad konflikt kan därmed vara nära sin lösning.


Den låsta situationen mellan Stockholms läkarförening och Stockholms läns landsting gällande läkarnas arbetstider ser nu ut att vara på väg att klaras upp. I dag presenterade parterna en gemensam tolkning kring hur arbetet med anpassning till den nya arbetstidslagen ska fortsätta.

Bland annat är läkarföreningen och landstinget numera överens om att det kan komma att krävas lokala avstegsavtal för att komma tillrätta med arbetstidsfrågan. De lokala jouravtal som funnits i Stockholms läns landsting sades ensidigt upp av landstinget tidigare i höstas.

Nu säger parterna gemensamt att denna uppsägning kan dras tillbaka om verksamheterna anser att nuvarande avtal inte behöver omförhandlas.

– Vi är glada över att vi nu är överens med landstinget om att arbetet med att förlägga läkarnas arbetstid så att den stämmer överens med arbetstidslagen nu ska prioriteras. Olika experiment som rör till exempel schemaläggning kan därför läggas på hyllan, säger Thomas Flodin, ordförande för Stockholms läkarförening i ett pressmeddelande.

Målet är att träffa överenskommelser för samtliga verksamheter före årsskiftet. Där detta inte hinns med förlängs nuvarande avtal fram till den 31 mars år 2007.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev