Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppgörelse sänker pillerpriser

Publicerad: 6 september 2013, 06:01

Foto: Photos.com

Regeringen och läkemedelsbranschen har gjort upp om läkemedelspriser. Utredaren Sofia Wallströms förslag till prismodell har förkastats, uppger Dagens Nyheter.


Många mediciner blir billigare efter årsskiftet efter en uppgörelse mellan Läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif, och regeringen.

Lif har varit mycket kritiskt till det förslag till prismodell som presenterades i Läkemedels- och apoteksutredningen. Man ansåg att förslaget gick för långt, med prispress från allt för många håll.

Nu har branschen förbundit sig att sänka priserna på receptbelagda läkemedel som är äldre än 15 år med 7,5 procent, enligt DN. Därefter ska prissänkningen komma automatiskt 15 år efter godkännande.

Prispressen med den så kallade generikamodellen kommer att finnas kvar.

– Problemet har varit att när det inte funnits någon generika som kan konkurrera så har vi i jämförelse med många andra länder hamnat på en väldigt hög prisnivå, säger socialminister Göran Hägglund (KD), till DN.

Prissänkningen ska enligt socialdepartementet ge en besparing på 400 miljoner kronor nästa år och därefter ytterligare 400 miljoner kronor under 2015 till 2017.

Relaterat material

Lif ser för stort fokus på prispress

40 miljoner kronor mindre i marginal

Utredaren vill ha internationella jämförelser

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev