Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upphandling görs om efter konflikt om larmsystem

Publicerad: 23 juni 2010, 12:17

Upphandling görs om efter konflikt om larmsystem

Foto: Foto: Sven Östberg

Det förra avtalet bröts efter en konflikt om kommunikationssystemet Rakel. Nu gör fyra landsting ett nytt försök att upphandla driften av sjukvårdens larmcentraler.


Förra året fick företaget Open Care i uppdrag att driva larmcentralerna i Landstinget i Uppsala län, Landstinget Sörmland, Landstinget Västmanland och Landstinget Gävleborg. Avtalet skulle gälla från den 1 juli i år, men för ett par månader sedan havererade samarbetet. Landstingen anklagade Open Care för avtalsbrott medan Open Care hävdade att kommunikationssystemet Rakel som företaget förväntades använda är för osäkert.

Nu ligger parterna i en rättslig tvist med varandra, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

Samtidigt gör de fyra landstingen ett nytt försök att upphandla driften av larmcentralerna. Företaget som vill dirigera ambulanserna måste lova att använda Rakel och att anställa sjuksköterskor som svarar i telefon och värderar larmsamtalen. Dessutom ska en läkare anställas på minst 20 procent och vidareutbilda sjuksköterskorna.

Vid sidan av de fyra ursprungliga landstingen deltar även Gotlands kommun i upphandlingen, uppger Sveriges Radio Västmanland.

Relaterat material

Landsting i bråk kring Rakel

Landsting bryter med ny larmaktör efter avtalsbrott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev