Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upphandling kritiseras hårt

Publicerad: 23 november 2007, 09:35

Flera privata vårdföretag riktar nu hård kritik mot Stockholms läns landsting. Detta efter att de misslyckats med att stoppa en nyligen avslutad upphandling av endoskopier.


- Välfungerande verksamheter slås sönder och kastas ut i ett lotteri. Bedrövligt, säger Håkan Wittgren, chef för Praktikertjänst Hälso- och sjukvård.

Bakgrunden är att landstinget gjort en så kallad prisupphandling av endoskopierna i öppenvården. De anbud som hade det lägsta priset vann.

Men det är fel att bara gå på priset. Vården är en speciell bransch där man måste ta hänsyn till läkarnas  relationer med patienterna och etablerade vårdsamarbeten. Det menar Håkan Wittgren.

- Vi vill ha konkurrens, men det här är lotteri. I exempelvis Farsta har vi en enhet som upparbetat ett samarbete med Södersjukhuset. Nu slås det ut bara för att vi inte lade rätt pris, säger Håkan Wittgren.

Är ni inte bara missnöjda med att ha förlorat upphandlingen?

- Ja, men man tänker inte på konsekvenserna. Upphandlingar kan genomföras på många sätt. Det fungerar inte att upphandla relationer mellan läkare och patienter. Det blir orimliga konsekvenser och ideligen överklaganden som hamnar i rättsliga processer. Inom vården kan man inte bara handla upp en liten pusselbit, utan allt hänger samman, säger Håkan Wittgren.

Tillsammans med de andra anbudsgivarna, utom Aleris, har företaget skrivit ett protestbrev till Stockholms läns landsting.

Håkan Wittgren anklagar nu även politikerna för att svika sina löften.

- De pratar vitt och brett om kundvalsmodeller men skaffar i stället något som ingen vill ha.

Stockholms läns landsting tillbakavisar kritiken.

- Vi betraktar det här som en upphandling som genomförts på ett korrekt sätt, säger Anders Fridell, presschef på Stockholms läns landsting.

I övrigt  vill inte landstinget lämna några fler kommentarer med hänvisning till att beslutet ännu inte vunnit laga kraft.

Läs även debattartikeln: Kvaliteten spelade ingen roll

Läs vilka som vann upphandlingen och hur anbuden såg ut

Anbuden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News