Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upphandling polisanmäls av Region Skåne

Publicerad: 16 juni 2020, 12:39

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Misstankarna om oegentligheter vid upphandlingen av ett it-system har bekräftats av externa revisorer. Nu polisanmäler Region Skåne händelsen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVästra Götalandsregionen

Det var i januari i år som regiondirektören tillsatte en extern granskning av upphandlingen av ett it-system, efter uppgifter om oegentligheter. Ett pilotprojekt med systemet stoppades omedelbart och samarbetet med leverantören avbröts.

Revisionsföretaget som har genomfört granskningen, Pwc, är nu klar med sitt arbete. Företaget kommer fram till att det kan finnas misstanke om brott i samband med upphandlingsprocessen. Det finns uppgifter om att en medarbetare i regionen ska ha agerat olämpligt. En annan medarbetare kan ha haft motiv att påverka upphandlingen för egen vinning. Region Skåne har nu därför gjort en polisanmälan och lämnar över utredningsmaterialet till polisen.

– Vi ser extremt allvarligt på att uppgifterna om oegentligheter nu bekräftas av den externa granskningen och att ett fåtal individer agerat olämpligt. Det är mycket ovanligt att tvingas göra polisanmälan, vilket kräver att vi har grund för misstanke. Utredningen visar att beslutet var korrekt, att avbryta samarbetet och att tillsätta en utredning för att få fram fakta på bordet. Med den som grund kan vi nu vidta de åtgärder som krävs och lämnar över utredningen till rättsliga instanser, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne, i ett pressmeddelande.

”Relevanta arbetsrättsliga åtgärder” kommer att vidtas mot medarbetare i Region Skåne, står det också i pressmeddelandet.

Även Västra Götalandsregionen deltog i upphandlingen genom en fullmakt till Region Skåne. De har nu också tagit del av granskningen från Pwc.

– Jag ser väldigt allvarligt på det som framkommit idag i utredningen. Vi sätter oss nu in i och analyserar resultatet av rapporten för att kunna fatta beslut om vilka ytterligare åtgärder som krävs från vår sida, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i ett pressmeddelande från regionen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev