Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upplagt för fusk när SKL kontrollerar vårdcentraler

Publicerad: 24 oktober 2007, 13:56

Denna vecka mäts tillgängligheten på landets vårdcentraler. Ett bra resultat kan innebära flera miljoner kronor i extra anslag – något som öppnar upp för fusk. Ett knep är att ”rensa” tid­böckerna.


Denna vecka är det ovanligt lätt att komma i kontakt med en distriktsläkare. För just nu, i vecka 43, pågår arbetet för fullt med att mäta hur lätt – eller svårt – det är att komma i kontakt med landets vårdcentraler.

Bakom mätningen står Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som under två veckor per år mäter tillgängligheten inom primär­vården.

För att förbättra till­gäng­lig­heten har många landsting infört en extra morot. Ju bättre tillgänglighet, desto mer pengar får primärvården. Ett exempel är Landstinget i Uppsala län som infört en omvänd bonus. Där kan primärvården bli åter­betalnings­skyldig med upp till 4 miljoner kronor om tillgängligheten inte når upp till 85 procent av vårdgarantin.

Problemet är bara att alla vet när mätningen genomförs, något som öppnar för fusk. Och fuskas gör det. Det hävdar i alla fall flera läkare som Dagens Medicin varit i kontakt med.

– Det är klart att det fuskas. Alla vet om den här mätningen och eftersom det finns pengar med i bilden så anstränger sig alla att få ett så bra resultat som möjligt just den här veckan, säger en läkare som vill vara anonym.

Ett knep för att förbättra siffrorna är att ”rensa” tidböckerna.

– Man bokar inte in några besök denna vecka, så att tid­boken är helt tom inför mätningen. På så sätt kommer alla som ringer att få en bokad tid samma vecka.

En annan läkare berättar om en vårdcentral där redan in­bokade besök flyttades – på chefens begäran. Under två veckor rensades tidböckerna helt för två av vård­cent­ralens läkare.

– På en direkt fråga svarade en sekreterare att listorna hade rensats på order av verk­sam­hets­chefen, på grund av tidmätningen. Vårdcentralen hade hamnat dåligt till i en tidigare mätning och ville nu förbättra resultatet, säger läkaren som även han vill vara anonym.

Ulf Théen, chefläkare för primär­vården i Landstinget i Uppsala län, håller med om att det finns risk för att till­gäng­lig­hets­siffrorna manipuleras – om det finns pengar att tjäna.

– Det sägs att vissa vård­cent­raler friserar siffrorna. Men hos oss är bonusen kopplad till primär­vården som helhet. Det är alltså ingen enskild vård­cent­ral som gynnas om vi når målet. Dessutom utför vi ett antal egna mätningar för att hålla koll på hur tillgängligheten är över hela året och för att försäkra oss om att den överensstämmer med SKL:s mätning, säger han.

På Sveriges Kommuner och Landsting, som står bakom den nationella mätningen, har man dock aldrig hört talas om att det fuskas.

– Det låter konstigt, det har jag faktiskt aldrig hört talas om, säger Berlith Persson, samordnare för vänte­tids­upp­följningen av vårdgarantin vid SKL.

Hur kommer det sig att vård­cent­ralerna känner till vilken vecka mätningen genomförs?

– Vi har haft samma veckor sedan 1992 då mätningarna startade. Vi har valt dessa veckor eftersom de är två normalveckor, utan många semesterveckor, influensa eller något annat som kan snedvrida mätningen.

Men snart kan det vara slut med fusket. SKL planerar nämligen att mäta tillgängligheten mer kontinuerligt.

– Tanken är att införa samma typ av mätningar som man har för specialist­vården vilket förmodligen kommer att leda till att vi mäter tillgängligheten i primärvården varje månad i stället för som nu två gånger per år, säger Berlith Persson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev