söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upplyst forskning om hjärtcellernas energiproduktion

Publicerad: 21 september 2006, 14:49

Hjärtcellernas energiproduktion tycks avta när hjärtat åter börjar arbeta igen efter en infarkt eller en operation, visar ny forskning från Storbritannien


.  Fyndet kan leda till ökad kunskap om hjärtats förmåga att pumpa blod, hoppas forskarna från University of Bristol.

I sin forskning har de undersökt cellernas egna kraftverk, mitokondrierna, och deras tillverkning av ämnet adinosintrifosfat, ATP. ATP är ett slags lagringsmolekyl för energi, som cellen kan utnyttja vid behov.

I vanliga fall har mitokondrierna förmåga att mycket snabbt bilda ATP när det behövs, till exempel under stress.

Men forskarna från Bristol fann att nivåerna av ATP går ner i cellerna när hjärtmuskeln börjar arbeta efter att ha varit stilla, som efter en infarkt eller en hjärtoperation. Det kan i sin tur betyda att hjärtat i dessa lägen inte får tillräcklig energi för att pumpa blodet på ett effektivt sätt.

Metoden som forskarna använde var att manipulera hjärtceller från råttor med DNA från ett enzym som kallas luciferas, ett ämne som också finns i lysmaskar och eldflugor.

Genom att föra in en modifierad form av luciferas-DNA i mitokondrierna, kunde cellerna sedan producera sitt eget luciferas. Forskarna utnyttjade det faktum att luciferas börjar lysa när det kommer i kontakt med ATP. Bildades ATP i mitokondrierna, syntes det alltså genom att luciferasenzymet började lysa. Var det mycket ljus, fanns det också mycket ATP.

Genom att använda ett mikroskop och en känslig kamera kunde de sedan ta bilder av mängden luciferas och ATP i mitokondrierna.

Resultaten publiceras i dag i tidskriften Journal of Biological Chemistry.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev