Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppmaning ska ses som förhandsinfo

Publicerad: 27 augusti 2012, 11:55

Region Skånes uppmaning till apotek att lagerhålla och expediera ett visst läkemedel ska endast ses om en förhandsinformation, anser Region Skåne.


Region Skåne har tidigare uppmanat apoteken att undvika att ta hem parallellimporterade varianter av ett visst läkemedel och i stället lagerhålla och expediera originalet. Det gäller TNF-alfahämmaren Cimzia och uppmaningen kom i samband med att Region Skåne hade slutit ett avtal med läkemedelstillverkaren UCB om en rabatt på läkemedlet.

Efter en anmälan i våras från Sveriges Apoteksförening, har Region Skåne uppmanats av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att förklara sitt agerande gentemot apoteken och hur det ska leva upp till lagen om läkemedelsförmåner.

Nu skriver Region Skåne till TLV att förhandsinformationen till apoteken är tänkt att underlätta både för patienter, som slipper göra flera besök till ett apotek som inte har produkten inne, och för apoteken, som får större möjlighet att kunna expediera sina kunder redan vid deras första besök.

Apoteken får sedan själva avgöra vilka läkemedel de önskar att ha på lager, enligt Region Skåne.

”Genom att i första hand använda Cimzia kan Region Skåne genom avtalet med UCB skapa utrymme för att behandla fler patienter utan ökade kostnader”, skriver Ingrid Bengtsson Rijavec, som är tillförordnad regiondirektör för Region Skåne, till TLV.

Relaterat material

TLV granskar läkemedelsavtal

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev