tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppror har påverkat sommarrekrytering

Publicerad: 19 april 2012, 09:40

Bristen på sjuksköterskevikarier sprider sig i landet. Sjuksköterskeupproret uppges vara ett skäl.


Karolinska universitetssjukhuset i Solna saknar cirka 300 sjuksköterskor inför sommaren. Norrlands universitetssjukhus har ännu inte lyckats rekrytera tillräckligt många sommarvikarier till någon av sina vårdavdelningar. Sjuksköterskornas löneläge anges vara en del av förklaringen.

– Här pratar vi inte lön över huvud taget. De nyutexaminerade sjuksköterskor som kräver högre ingångslön har kategoriskt tackat nej till jobb eftersom de erbjuds högst 22 000 kronor, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge, till Vårdfokus.

Hon berättar att hyrpersonal kommer att få fylla en del av luckorna i sommar. Ordinarie personal väntas också komma att jobba övertid.

Vid Norrlands universitetssjukhuset i Umeå är ortopedkliniken värst drabbad. Arbetsbelastningen är redan hög och väntas inte bli bättre i sommar. Enligt Vårdförbundet har sjuksköterskestudenternas lönekrav lett till vikariebristen. Västerbottens läns landstingsdirektör Jonas Rastad säger att upproret inte har spelat in.

– Det råder alltid en oro inför sommaren men den är inte större i år, säger han till Folkbladet.

Relaterat material

Kraven har inte lett till högre lön

Brist på sjuksköterskor i Skåne

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev