tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upprorsstämning bland Sös sjuksköterskor

Publicerad: 30 november 2018, 14:08

Oro för sänkta inkomster skapar ilska bland sjuksköterskor på Södersjukhuset i Stockholm. Det nya avtalet kan aldrig matcha nuvarande poängmodell, anser de.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVårdförbundetSödersjukhuset

– Vi älskar vårt jobb och våra chefer och vill inte sluta men har ju räkningar att betala, säger Anna-Sofia Börjesson, intensivvårds- och hjärtspecialistsjuksköterska på Miva/Hia på Södersjukhuset.

Inkomsttappet beräknas bli mellan 4 000 och 10 000 kronor i månaden, säger hon.

Förra året slöts ett nytt gemensamt arbetstidsavtal mellan Stockholms län landsting och Vårdförbundet. Avsikten från arbetsgivarnas sida var inte att göra besparingar, enligt vad som uppgivits. Det var att göra förbättringar för dem som arbetar inom dygnet runt-vården, och även Vårdförbundet, ansåg att det gav hållbarare arbetstider med ökad möjlighet för återhämtning.

Men när turen kom till att koppla Sös till avtalet, blev det stopp. Där har en tredjedel, cirka 500, av sjuksköterskorna, ett avtal kallat poängmodellen.

– Den är fantastisk. Vi har en arbetstid på betydligt mindre än 100 procent och en lön på mer än heltid, beroende på hur mycket obekväm arbetstid och ledig tid vi jobbar. Vi hoppas verkligen att de inte driver igenom det nya avtalet för oss, säger Anna-Sofia Börjesson.

Om det sker, kommer undersköterskorna att ha ett bättre ob-tillägg än sjuksköterskorna från och med första april, konstaterar hon, eftersom Kommunal inte skrivit på det nya avtalet.

På Sös barnakut på Sacchska barnsjukhuset kommer nio av tio sjuksköterskor att säga upp sig om avtalet drivs igenom, enligt Aftonbladet. På Miva/Hia är ingen organiserad uppsägning aktuell, enligt Anna-Sofia Börjesson.

– Vi har haft tre informationsmöten och det har varit upprorisk stämning på samtliga. Men på det sista mötet deltog vår vd Mikael Runsiö och vi upplevde att han var bra och lyssnade. Det gav oss lite hopp.

Just nu sitter Vårdförbundets Stockholmsavdelning och arbetsgivaren i förhandlingar om hur en lösning ska se ut. I avtalet finns en paragraf som klart anger att den nya modellen inte ska leda till negativa konsekvenser för arbetstagarna.

Sjuksköterskornas ilska riktas framför allt mot Vårdförbundet, det syns på Facebook och det upplever Per Carlmalm, sjuksköterska på Sös, som just nu jobbar fackligt för Vårdförbundet på heltid.

– Det är en hel del som hör av sig på telefon och mejlar. En del är arga, en del är oroliga. Vi försöker säga till medlemmarna att de ska lugna sig lite och inte dra förhastade slutsatser. Vi vet ju inte vilket resultat det blir än, parterna jobbar intensivt med just det.

Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset, hoppas på att en snar lösning ska gå att få till stånd.

– Tanken med det nya avtalet var att förbättra för hela sjuksköterskekollektivet, men för vissa kan det innebära en försämring. Vi är måna om att lösa det här på ett sätt som gör alla nöjda och har respekt för den oro som finns, säger han.

Relaterat material

Sjukskrivningar ökar bland Stockholms sjuksköterskor

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev