Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uppsagt avtal oroar inte övriga förbund

Publicerad: 25 Oktober 2002, 12:09

Många befarar att Kommunals beslut i förra veckan att säga upp det centrala avtalet får spridningseffekter på den övriga arbetsmarknaden. Men inget fackförbund inom vårdsektorn vill diskutera eventuella kompensationskrav.


Trots att Kommunals kamp för högre löner riskerar att begränsa löneutrymmet för andra yrkesgrupper inom landsting och kommuner är varken Svenska läkarförbundet, Vårdförbundet eller SKTF speciellt oroliga. Samtliga pekar på att politikerna under valrörelsen lovat mer pengar till hälso- och sjukvården - och innan man vet mer vill ingen tala om att flytta fram sina egna positioner.  - Även om det här säkert kommer att få vissa effekter tror jag inte att det kommer att slå speciellt hårt mot våra medlemmar, säger Läkarförbundets förhandlingschef, Edel Karlsson-Håål.  Inom Vårdförbundet och SKTF visar man dessutom stor förståelse för Kommunals beslut.  - Kvinnolönerna är ett jätteproblem och det är dags att det kommer upp på dagordningen, säger Inger Efraimsson, ordförande för SKTF.

Kan vinna på individuella löner  Vårdförbundets ordförande, Eva Fernvall, tror att Kommunal skulle kunna vinna på en modell med mer individuella löner. Mellan 1994 och 2001 ökade medellönen bland Vårdförbundets medlemmar från 14000 kronor till 21000 kronor.   - Vi har satsat mer på individuell lönesättning och jag tror att undersköterskorna skulle tjäna på att ha ett liknande lönesystem, säger hon.  Enligt Eva Fernvall är det inte heller självklart att en sjuksköterska alltid ska ligga högre än en undersköterska i lön.  - En undersköterska som utvecklar sitt arbete och ökar sin kompetens ska självklart kunna ha en högre lön än en sjuksköterska, säger Eva Fernvall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev