Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala är på god väg med journal för hela landstinget

Publicerad: 9 mars 2005, 13:14

En journal för hela landstinget - och en nationell patientöversikt på prov. Landstinget i Uppsala län ligger långt fram när det gäller datajournaler.


I Landstinget i Uppsala län införs nu journalsystemet Cambio Cosmic i hela sjukvården. Just nu har systemet omkring 6 000 användare, och det ska bli uppåt 9 000. Stora delar av Enköpings lasarett och Akademiska sjukhuset är avklarade, och nu står primärvården på tur. På sidan 30 berättar några användare på Akademiska sjukhuset om hur systemet fungerar i praktiken.

- Vi har kommit rätt långt, och vi håller tidplanen, säger Britt Ehrs, ansvarig för införandet.

I systemet samlas all dokumentation om patienten, från flera olika vårdgivare. Alla vårdens professioner dokumenterar i samma system.

Vem som ser vad styrs av ett behörighetssystem, där varje användare får en personlig profil. Vårdgivaren har bara omedelbar åtkomst till dokumentation som skett inom den egna verksamheten. En ortoped ser till exempel inte automatiskt vårdcentralens anteckningar, men kan ta del av dem om han eller hon behöver. I vissa fall krävs patientens samtycke. Nu testas också en funktion för att kunna klassa information som särskilt känslig.

Projekt för nationell översikt  Att införa Cambio Cosmic i hela landstinget beräknas kosta 240 miljoner kronor fördelat på tio år.

För vårdgivare som inte har Cambio Cosmic ska landstinget utveckla ett webbgränssnitt som ger tillgång till patientdokumentationen om patienten ger sitt samtycke. Även en grupp patienter kommer att få tillgång till journalen via webben på försök, se Dagens Medicin nr 6/05.

Landstinget i Uppsala län är också ett av tre landsting och regioner som ska driva pilotprojekt för den nationella patientöversikten. Nationell patientöversikt är ett projekt som drivs av IT-nätverket Carelink och alla landsting gemensamt. Målet är att göra de viktigaste journaluppgifterna tillgängliga för vårdgivare i andra landsting, via internet. Uppsala kommer att bidra med ett 30-tal frivilliga patienter.

- Det kommer att likna vårt eget webbgränssnitt till journalsystemet, säger Ingrid Joustra-Enqvist, projektledare på Landstinget i Uppsala läns IT-avdelning.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev