tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala bytte chef sex gånger på tio år

Publicerad: 15 november 2012, 14:47

På tio år har Landstinget i Uppsala län haft sex direktörer – en rekord­­hög siffra jämfört med övriga landsting.


– Det är ingen fördel att ha en stor omsättning. Det blir instabilt om man byter landstingsdirektör för ofta, men jag har varit landstingsdirektör i fyra år nu.

Det säger Kerstin Westholm, nuvarande direktör i Landstinget i Uppsala län.

Mellan åren 2002 och 2008 hann landstinget med att ha fem olika landstingsdirektörer, både ordinarie och tillförordnade.

Kerstin Westholms företrädare, Erik Hemmingsson, blev landstingsdirektör strax innan den borgerliga majoriteten tillträdde 2006. Han fick gå två år senare.

Kerstin Westholm tyckte inte att det märktes att hon tog över stafett­pinnen efter flera täta direktörsbyten.  Hon säger att ”det fanns olika skäl till att det blev så”, trots att det inte är önskvärt.

Hon tror dock att det kan bli jobbigt också för politikerna när landstingsdirektörerna byts ut för ofta.

– Mycket är personligt. Som landstingsdirektör måste du tycka om att arbeta med politiker. Landstingen ska vara en bra arbetsgivare och ha nära kontakt med verksamheten.

Hon vill inte lägga ansvaret för att behålla landstingsdirektörerna på sina poster på en parts axel. Landstingsdirektören måste förstå sitt eget uppdrag och politikernas roll, men det måste även finnas en välfungerande kommunikation dem emellan, anser hon.

– Som landstingsdirektör måste man förstå att politikerna går till val vart fjärde år på ett visst program som sedan utvärderas. Vi ska vara en part för att hjälpa till att förverkliga det programmet och då måste vi förstå vår tjänstemannaroll, säger Kerstin Westholm.

Relaterat material

Här är lönetoppen

Direktörslön gick upp med 100 procent

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev