tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala: Gärna extramil för träff med barnläkare

Publicerad: 10 oktober 2012, 11:40

Camilla Leo åker från Tierp till Uppsala med dottern Cazzandra för att träffa barnläkaren Fredrik Cederblad.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Familjen Leo åker sex mil för att träffa sina barnläkare och husläkare i Uppsala. Där finns en av landets få nischade vårdcentraler.


Cazzandra Leo, 1 år, har haft öroninflammation och är på kontroll hos Fredrik Cederblad, verksamhetschef och barnläkare på Aleris kombinerade barnmottagning och vårdcentral i Uppsala. Hon sitter tryggt i mamma Camillas knä när doktorn tittar henne i öronen, känner på magen och förhör sig om andningsbesvären.

Hela familjen Leo är patienter hos Fredrik Cederblad och hans kollegor. Med tre livliga söner i åldrarna 5, 7 och 9 år blir det många resor mellan Tierp och Uppsala. Och det är det värt, tycker Camilla Leo:

– För länge sedan fick jag tips om Fredrik av min moster och sedan dess har vi gått till honom.

Idén till den kombinerade mottagningen fick Fredrik Cederblad när han arbetade som privat barnspecialist och hade vårdavtal med landstinget.

– Jag var så frustrerad över hur barn och barnfamiljer fick gå fram och tillbaka inom vården. Jag skickade remisser till psykolog och sjukgymnast, men fick sällan en ordentlig feedback, berättar han.

I en stor stad som Uppsala borde det finnas tillräckligt stort underlag för att samla kvalificerad personal som arbetar med barn och barnfamiljer, resonerade han. Nyligen fyllde Aleris barncentrum och vårdcentral ett år.

– Vårt manifest går ut på att vi tar ansvar för patienten i alla lägen. Vi följer våra listade även när de remitteras till annan vård, säger Fredrik Cederblad.

På ett år har de fått 4 500 listade och patienterna kommer från hela Uppsala län. I stället för att välja den närmaste vårdcentralen åker folk till Fredrik Cederblad och hans kollegor.

Åldersprofilen bland patienter är lite speciell: en stor puckel bland de allra yngsta och en något mindre i föräldragenerationen.

Men de gamla då? Specialiteten allmänmedicin, som också finns på mottagningen, sätter normalt en stor ära i att vara till för människor i alla åldrar.

– Vi har några få äldre listade och de går i första hand till våra två allmänläkare. Men vi ser inte mycket av patienter med typ 2-diabetes och högt blodtryck, säger Fredrik Cederblad.

Så här långt har nischningen av den gamla Luthagens vårdcentral fallit väl ut. Under 2012 räknar vårdcentralen också med att få ett nollresultat.

– Att konkurrera med kvalitet och barnkunnande känns mycket naturligare än att locka med bättre parkering och generösa öppettider, säger Fredrik Cederblad.

Relaterat material

Vårdvalet bidde bara en tummetott

Göteborg: Två år med kvinnlig inriktning

Ljungby: Hit åker Smålands äldre

Arlanda: Vårdcentralen börjar att lyfta

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev