torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala lämnar förstärkningsläge

Publicerad: 6 september 2016, 12:06

Lasarettet i Enköping var en av alla arbetsplatser som drabbades.

Journalsystemet Cosmic är återigen i drift i Landstinget i Uppsala län efter flera dagars problem. Problemet är delvis definierat.

Ämnen i artikeln:

CosmicAkademiska sjukhusetLasarettet i EnköpingRegion Uppsala

Det var på onsdagen i förra veckan som Cosmic havererade i hela landstinget. Personalen hade då bara tillgång till en läskopia som inte uppdaterades, och läkemedelslistor drogs ut på papper.

Under torsdagsdygnet startades Cosmic ett par gånger, men i båda fallen kraschade det igen. På torsdagen förklarade också Landstinget i Uppsala län ett regionalt förstärkningsläge vilket innebar att en särskild grupp sammankallades med bland andra chefsläkare och medicinskt ansvariga, vilken hade fullt mandat att ge de resurser som behövdes för att lösa läget.

På fredagen gjorde teknikerna ett nytt försök att starta Cosmic, trots att de visste att det inte skulle fungera. Meningen var att få information från systemets loggar för att lättare kunna åtgärda problemet.

Under helgen låg Cosmic fortsatt nere fram till söndag eftermiddag då det startades på nytt. Sedan dess har det fungerat normalt. På tisdagsmorgonen lämnade landstinget förstärkningsläget.

Ingen patient ska ha kommit till skada på grund av haveriet. Däremot utreds ett fall där det eventuellt kunde ha medfört en risk för patientskada.

– Under förutsättningarna har arbetet fungerat acceptabelt, även om det inneburit stora påfrestningar på medarbetarna, säger Bengt Sandén, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset.

För personalen har det på ett sätt varit lärorikt att arbeta analogt.

– Vi som arbetat före elektroniska journaler har åter fått ägna mer tid åt patienten och visat yngre hur man ordinerar läkemedel manuellt, bland mycket annat, säger Martin Wohlin vid akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset.

Han håller med om arbetet fungerat trots haveriet, tack vare personalens engagemang.

– Däremot är det förvånande att en organisation som Landstinget i Uppsala län, med en omsättning på nästan åtta miljarder kronor, inte har parallella backupsystem eller utbildning för nyanställda inför den här typen av händelser, säger han.

Vad som faktiskt orsakat felet är inte helt klart, men allt tyder på att det är ett mjukvarufel, sannolikt i interaktionen mellan Cosmic och nätverket.

– Det jag är mån om att få veta är om vi åtgärdat symtomen eller orsaken, säger Annemieke Ålenius, chef för elektroniska journaler i Landstinget i Uppsala län.

Relaterat material

Förstärkningsläge i Uppsala efter nytt datahaveri

Stabsläge på Akademiska

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev