Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala öppnar egen hudbank

Publicerad: 2 maj 2013, 12:35

På Akademiska sjukhuset i Uppsala finns nu en hudbank. Tidigare hudimport från Holland ersätts med hud från Sverige.


Igår, på första maj, öppnade den nya hudbanken på Brännskadecentrum, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har samlat in hud under en längre tid och har nu 40 000- 50 000 kvadratcentimeter så nu tyckte vi att det var dags att öppna, säger Fredrik Huss, överläkare på Brännskadecentrum.

Han berättar att den första svenska donationen skedde i mars förra året och sedan dess har det tillkommit fler. Huden samlas in i samband med obduktion av Rättsmedicinalverket i Lund och skickas sedan till Uppsala där den bearbetas och paketeras för att förvaras. Snart ska hud levereras också från Stockholm och Uppsala.

Den donerade huden minskar risken för infektioner och gynnar sårläkning. För patienter som har svåra brännskador och helt saknar skyddande läderhud är donerad hud från avlidna ofta livsavgörande.

I dag importeras hud från Holland. Genom att nu bygga upp en egen svensk hudbank blir det billigare och det tror Fredrik Huss kan medföra att fler patienter kan komma att få tillgång till donerad hud.

– Hittills är det på grund av priset begränsat till personer med svåra brännskador, men då vi räknar med att halvera kostnaden kan det också bli aktuellt att huden kan användas för lindrigare brännskador eller andra traumatiska sår. Man kan också tänka sig att den kan användas vid behandling av exempelvis kroniska bensår.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev