Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala undersöker kemikalier i blodet hos anställda

Publicerad: 27 november 2007, 14:59

En studie från Landstinget i Uppsala län visar att det finns farliga kemikalier i de anställdas blod. Nu ska resultatet följas upp.


Landstinget i Uppsala län har undersökt om personalens exponering för kemikalier och miljögifter sätter några spår i kroppen. Studien omfattar 15 anställda från olika delar av verksamheten.

Deltagarna har lämnat blod som har analyserats för att kartlägga förekomsten av vissa farliga kemikalier. Bromerade flamskyddsmedel, ftalater, syntetiska myskämnen, tungmetaller, perflourerade ämnen, bisfenol A och det bakteriedödande medlet triklosan har ingått i studien.

Resultatet visar att samtliga ämnen fanns i flera av deltagarnas blod. Tungmetaller och perflourerade ämnen fanns hos alla – vissa ftalater och myskämnen fanns hos de flesta.

– Det är allvarligt att det överhuvudtaget finns giftiga ämnen i anställdas blod men eftersom det inte finns några riktvärden så kan vi inte säkert veta hur allvarligt det är. Det vi säkert vet är att ämnena är långlivade och lagras upp i kroppen, säger projektledare Theres Olsen, i ett pressmeddelande.

Världsnaturfonden, WWF, har tidigare gjort denna typ av provtagning. Enligt Landstinget i Uppsala läns är detta första gången som det sker på landstingsnivå.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News