Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppsala vänder – erbjuder Stockholm hjälp

Publicerad: 7 april 2020, 09:01

Region Uppsala kommer att erbjuda Stockholm hjälp med sjukvårdsresurser i form av helikoptertransporter och intensivvårdspersonal som följer med transporterna, meddelar Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion StockholmRegion UppsalaIntensivvårdAmbulanssjukvårdAkademiska sjukhuset

Länk till innehåll

– Vi fick en begäran om stöd från Region Stockholm sent på fredag eftermiddag och sade då att vi inte kunde ge ett omedelbart stöd. Men vi har utvärderat våra möjligheter, sa han på en presskonferens på måndagen.

Region Uppsala uppger att man har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin, varför det i fredags inte gick att erbjuda grannregionen hjälp. Det var ett mycket tungt besked, enligt Mikael Köhler.

Uppsala har nu också bett den regionala särskilda sjukvårdsledningen för Stockholm att precisera vilken resurs som efterfrågas, om det är personal eller material.

Region Uppsala erbjuder sedan tidigare att ambulanser kan hämta personer utanför Uppsala län och köra dem till Akademiska sjukhuset, något man underströk på presskonferensen.

– Vi vill förstärka den möjligheten och vara tydlig med att den vill vi hjälpa till med, sa Mikael Köhler.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev