Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uppsalabor screenas för pulsåderbråck

Publicerad: 30 mars 2006, 09:44

Alla 65-åriga män i Uppsala ska erbjudas en ultraljudsundersökning för att upptäcka bråck på stora kroppspulsådern i buken.


Ännu finns ingen allmän screening av bråck på stora kroppspulsådern i Sverige. Akademiska sjukhuset har beslutat att gå före med screening av 65-åriga män.

- Flera internationella studier har visat att man kan halvera antalet dödsfall på grund av brustet pulsåderbråck genom att erbjuda screening, alltså att alla i en viss åldersgrupp undersöks. Det är ett oerhört billigt sätt att rädda liv, säger Anders Wanhainen, kärlkirurg på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Mellan sex och åtta procent av alla män över 65 år ålder har bråck på stora kroppspulsådern, även kallat bukaortaaneurysm, men eftersom sjukdomen saknar tydliga symtom är de flesta ovetande om att de bär på sjukdomen.

Bråcket växer långsamt och kan så småningom brista, vilket ofta leder till döden.

- Med hjälp av en enkel ultraljudsundersökning kan bråcket upptäckas på ett tidigt stadium. Då kan vi göra en förebyggande operation och förhindra att bråcket brister, berättar Anders Wanhainen.

Sjukdomen är cirka fem gånger vanligare hos män än hos kvinnor och förekomsten ökar med åldern.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev