Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uppsalapatienter med ICD kollas via telefon

Publicerad: 25 april 2008, 14:14

Att övervaka patienter med pacemaker eller implanterbar defibrillator via telefon innebär en revolution för vården, anser Per Blomström vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där har tekniken nyligen införts i rutinerna.


Patienter med pacemaker eller implanterbar defibrillator, ICD, följs vanligtvis upp med återbesök ungefär en gång i halvåret. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuds alla i patientgruppen sedan i november övervakning via telefon, så kallad hem-monitorering.

Trots att tekniken har ett antal år på nacken så används den i dag förutom i Uppsala bara på Karolinska universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Lund.

Data från den inplanterade dosan skickas via en inbyggd antenn till en sändare som patienten bär med sig. Sändaren är kopplad till det mobila eller fasta telefonnätet och skickar vidare informationen via en central server till en dator på sjukhuset. Om ett visst gränsvärde passeras så skickas ett larm till sjukhuset. Patienten kan också själv larma vid exempelvis en rytmstörning.

Hittills har 61 patienter på Akademiska fått telefonövervakning, och enligt Per Blomström, överläkare vid sjukhusets arytmisektion, har erfarenheterna hittills har varit mycket goda.

– Det fungerar utmärkt. Vi kan läsa av dosan med tätare intervaller och behovet av återbesök minskar. Dessutom ökar säkerheten för patienterna eftersom tekniska problem upptäcks lättare, säger Per Blomström.

Han tror att systemet kommer att minska återbesöken radikalt, vilket nu ska utvärderas närmare på sjukhuset.

Jämfört med USA har användningen av tekniken i Europa hittills varit blygsam. I maj förra året var det runt 200 000 amerikanska patienter med pacemakers och ICD som övervakades via telefon, medan motsvarande siffra i Europa var cirka 6 000.

Tekniken är under ständig utveckling och Per Blomström tror att det redan inom några år inte bara kommer att gå att läsa av dosan på distans, utan även ändra inställningarna.

– Något annat som är under utveckling är att kunna mäta det elektriska motståndet även i bröstkorgen, vilket kan avslöja tidiga tecken på hjärtsvikt. Det finns enorma möjligheter med den här tekniken och det är viktigt att vi i Sverige hänger med, säger han.

Hur hem-monitoreringen av hjärtpatienter ska organiseras om tekniken börjar användas i större skala är ännu en öppen fråga. Bland annat handlar det om huruvida mätningen av data ska ske vid varje länssjukhus eller koncentreras till ett antal större centra.

– Det är en viktig fråga som vi gemensamt måste diskutera. Min personliga åsikt är att man skulle vinna mycket ekonomiskt på att centralisera verksamheten och frigöra resurser för att höja kvaliteten på de återbesök som väl görs, säger Per Blomström.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev