Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uppslutning i alliansen mot regeringens förslag

Publicerad: 10 oktober 2007, 05:31

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) tänker stoppa regeringens planer på att använda den gemensamma vårdjournalen för att avslöja fusk med läkarintyg.


– Den gemensamma vårdjournalen ska bara få användas för patienternas egen säkerhet, säger han.

Dagens Medicin berättade i nr 39/07 att den borgerliga regeringen i budgetpropositionen föreslår att medborgarna i den kommande samman­hållna journalföringen inte ska ha rätt att spärra uppgifter om när de har begärt sjukintyg (klicka här för att läsa artikeln). Avsikten med detta är att hindra det regeringen kallar ”läkarshopping”, det vill säga att patienter går från läkare till läkare för att försöka få läkarintyg.

Patientdatautredningen, som lade sitt huvudbetänkande förra hösten, föreslog att vårdgivarna ska få tillgång till varandras elektroniska journalhandlingar. Patienten ska ha rätt att motsätta sig att journaluppgifterna görs tillgängliga för andra vårdgivare.

Patientdatautredningen var mycket noggrann med att väga önskan om ökad patientsäkerhet mot behovet av personlig integritet. För att allmänheten ska ha förtroende för den sammanhållna journalföringen slog utredningen fast att varje patient själv ska kunna bestämma om hon/han vill spärra uppgifter om sig själv i vårdjournalen.

”Ett förslag som jag inte tror på”
Tre av de borgerliga partierna i social­utskottet är skeptiska till att regeringen nu vill göra undantag från detta för att avslöja sjukfusk.

– Det är ett förslag som jag inte tror på. Vi måste värna patienternas integritet. Det har varit utgångspunkten för patientdatautredningens arbete, säger Kenneth Johansson (c).

Han är beredd att ta strid mot sin egen regering för att stoppa för­slaget.

– Det tänker jag agera för. Min bedömning är att regeringen inte kommer att ha med det här förslaget när vi har fått tänka ett varv till och propositionen läggs i mars.

Barbro Westerholm, fp-suppleant i socialutskottet, menar att regeringen nu går för långt i sin strävan att avslöja sjukfusk.

– Avsikten med den sammanhållna journalföringen var att gynna patienten, inte att införa en ny tillsynsfunktion. Min ryggmärgsreflex är att Kontrollsverige inte ska in i vård­journalerna.

Hennes partikollega Tobias Krantz, socialpolitisk talesman för fp, är beredd att verka för att för­slaget stoppas.

– Vi är ett parti som värnar den personliga integriteten. Och finns det kritik mot det här förslaget är vi beredda att välja en annan lösning. Jag är övertygad om att det går att hitta andra tekniska lösningar för att komma åt problemet med läkar­shopping.

Beredd att lyssna på kritik
Chatrine Pålsson Ahlgren, kd:s representant i socialutskottet, är också tveksam.

– Vi måste fundera oerhört noggrant över detta. Undantagen från ­regeln om att patienten ska ha kontroll över sina egna uppgifter i vård­journalerna måste vara så få som möjligt.

Cecilia Widegren, m:s representant i socialutskottet, är den enda av de borgerliga representanterna i social­utskottet som tydligt stöder planerna:

– Det är en form av patientsäkerhet också att man inte ska kunna fara runt som en tetting till olika läkare för att bli sjukskriven. Sådant missbruk av sjukförsäkringen måste stävjas. Men om det finns kritik mot detta är jag beredd att lyssna.

Veckans fråga

"Ska journaler få användas för att avslöja fusk med läkarintyg?" Svara på Veckans fråga! Du hittar den i sajtens vänsterspalt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev