Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Upptäckt av inre karta gav Nobelpris

Publicerad: 6 oktober 2014, 09:40

Kavli institute/Wikimedia

Foto: Kavli institute/Wikimedia

Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi delas av John O´Keefe, May-Britt Moser och Edvard Moser för upptäckter om celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan.


Ena halvan av priset går till John O´Keefe, ursprungligen från USA men forskare i London, och den andra hälften delas av May-Britt Moser och Edvard Moser från Norge.

Det var 1971 som John O´Keefe upptäckte att vissa nervceller i hjärnan hos råttor aktiverades när de befann sig på en viss plats. När råttorna befann sig på andra platser aktiverades andra celler. Han kallade cellerna för platsceller och lade fram teorin att dessa utgör en inre karta.

Mer än 30 år senare identifierade de två norska forskarna – och gifta paret – May-Britt och Edvard Moser andra celler i hjärnan som aktiveras varje gång en råtta passerar en punkt i ett rum.

”Platscellerna” som John O´Keefe upptäckte och ”rutnätscellerna” som paret Moser upptäckte har gett en större förståelse för hur hjärnan kan skapa en karta av omgivningen. Forskningen kan bland annat bli betydelsefull för förståelsen av de mekanismer som ligger bakom att Alzhemierdrabbade förlorar förmågan att orientera sig.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev