Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

USA bunkrar verkningslöst fågelinfluensavaccin

Publicerad: 30 mars 2006, 11:14

Ett fågelinfluensavaccin som de amerikanska myndigheterna har lagrat skyddar bara hälften av dem som vaccineras, enligt en studie i New England Journal of Medicine. Dessutom behövs så stora mängder av vaccinet att tillverkaren inte skulle hinna med om en pandemi bryter ut.


Företaget Sanofi Pasteur har - i samarbete med den amerikanska regeringen - tillverkat ett nytt vaccin mot den fruktade fågelinfluensan, H5N1.

Men enligt en nyligen publicerad studie krävdes det en 12 gånger högre dos av det aktuella vaccinet jämfört med ett vanligt influensavaccin, för att ge drygt hälften, av försökspersonerna ett någorlunda skydd, skriver New York Times.   Gregory A Poland vid Mayo Clinic beskriver vaccinets skyddspotential som dålig, i bästa fall måttlig.

I studien vaccinerades 451 personer mellan 18 till 64 år vid tre olika medicinska centra i USA. Deltagarna vaccinerades vid två tillfällen med en månads mellanrum. När forskarna analyserade resultaten visade det sig att bara 54 procent utvecklat tillräckligt med antikroppar.

Av allt att döma är ett vanligt influensavaccin mer effektivt, säger Anthony S Fauci, chef för det amerikanska National Institute of Allergy.

Enligt uppgifter till New York Times har den amerikanska regeringen lagrat omkring åtta miljoner doser av det nya vaccinet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev