Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

USA godkänner svensk astmamätare

Publicerad: 4 mars 2008, 15:05

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt ett instrument för att mäta inflammationen i luftvägarna vid astma. Därmed ligger den väldiga amerikanska marknaden öppen för det svenska företaget Aerocrine, som står bakom instrumentet.


– Vi har tagit en viktig medicinsk upptäckt från Karolinska institutet hela vägen till godkänd produkt på världens största marknad, säger Paul de Potocki, vd för medicinteknikföretaget Aerocrine enligt ett pressmeddelande från företaget.

Företaget uppger att instrumentet, Niox Mino, fyller en viktig funktion när det gäller att mäta graden av inflammation i luftvägarna vid astma. Med ledning av detta kan rätt medicinering sättas in och denna kan också effektivt utvärderas.

Med Niox Mino mäts halten kväveoxid i utandningsluften, vilken alltså visar på hur omfattande inflammationen i luftvägarna är.

Inom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, pågår en undersökning av metoden att mäta mängden kväveoxid i utandningsluften. Denna beräknas bli klar under våren 2008.

Nyheten om att FDA godkänt Niox Mino för användning i USA gav Aerocrines aktie en rejäl skjuts uppåt under förmiddagshandeln på Stockholmsbörsen, rapporterar Dagens Industris sajt, di.se.

Relaterat material

Nyttan med mätningar av utandad luft fortfarande osäker

Astmatest får pris för god design

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev