torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

USA knackar på dörren

Publicerad: 30 november 2016, 09:10

Foto: Thinkstock

Ett antal systemleverantörer laddar nu inför den hårda kampen om vem som ska få leverera, utveckla och stå för driften av framtidens informationsmiljö för Sveriges vård och omsorg.

Ämnen i artikeln:

Cosmic

Dramatiken ökar. Minst en ny, internationellt framgångsrik, leverantör är på väg att etablera sig, samtidigt som befintliga aktörer flyttar fram sina positioner för att öka sina marknadsandelar.

Epic Systems Corporation är ett av de bolag som nu räknar med att på allvar ta sig in på den svenska it-marknaden för vård- och omsorg.

Epic har vunnit upphandlingar av vårdinformationssystem i Danmark, är djupt involverat i en pågående upphandling i Finland och har ambitionen att delta i uppbyggnaden av ett globalt system för vårdinformation.

Epics inträde i Sverige kommer att skapa ny dynamik på marknaden som i dag domineras av ett litet antal leverantörer och deras system. Enligt den årliga rapporten ”E-hälsa i landstingen” har de fyra leverantörerna Cerner från USA, norska Evry, svenska Cambio Healthcare och tyska Compugroup Medical, samt Norrbottens läns landsting, tillsammans 97 procent av användarna inom primärvård, sjukhusvård och psykiatri. Norrbotten har självt åtta system för patientjournaler, annan typ av vårddokumentation och stödsystem. Rapporten, som tas fram på uppdrag av landstingens it-strateger och it-chefer (Slit), redovisar att de fem aktörernas andel har ökat från 87 procent sedan år 2006.

Så många användare har systemen

I början av 2016, då Slit-rapporten togs fram, dominerades marknaden för vårddokumentation av följande företag och system (systemnamn och antal användare inom sjukhus/psykiatri och primärvård inom parentes):

■ Cerner (Melior, 72 230 användare)
■ Cambio Healthcare (Cosmic, 63 624 användare)
■ Compugroup Medical (Takecare, 57 950, PMO, 13 984 samt Assynja, 6 000 användare)
■ Evry (NCS Cross, 24 538)
■ Norrbottens läns landsting (Vas, 12 731)

Cambio Healthcare och Evry meddelade tidigare i år att bolagen ska samarbeta.

Källa: E-hälsa i landstingen 2016
Fotnot: Kalmar ej representerat

JONNY SÅGÄNGER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev