Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

USA tillåter hiv-test för hemmabruk

Publicerad: 4 juli 2012, 08:17

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten har godkänt ett hiv-test för hemmabruk, som kan börja säljas senare i år.


På tisdagen meddelade U.S Food and Drug Administration, FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, att den godkänner OraQuick In-Home HIV test. Enligt pressmeddelandet är hiv-testet det första som kommer att säljas över disk för privat bruk.

Ett salivprov ska inom 40 minuter med viss säkerhet kunna avslöja om någon bär på hiv eller inte. FDA skriver dock att ett positivt resultat inte innebär att en individ definitivt bär på viruset. Studier har visat att ett av tolv positiva testresultat är falskt.  En individ som fått ett positivt testresultat bör därför uppsöka vård för att få testet bekräftat.

Inte heller ett negativt resultat är säkert, men där är sannolikheten att resultatet stämmer högre. Ett av 5 000 negativa provresultat beräknas vara falskt.

Trots det något osäkra resultatet ser FDA testet som ett sätt att förhindra spridning av hiv. Skälet ska vara att det skapar fler möjligheter till testning än tidigare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev