Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utan reformer ökar läkarbristen spår Läkarförbundet

Publicerad: 3 Juni 2008, 12:38

Sverige kommer att ha en läkarbrist på 4 400 läkare 2015, om sjukvården fortsätter att vara organiserad på samma sätt som i dag. Detta enligt en rapport från Läkarförbundet.


Prognosen om den framtida arbetsmarknaden för läkare görs vartannat år av de nordiska läkarförbunden. Rapporten utgår från beräknat utbud och efterfrågan på läkare i sjukvården.

I ett av de scenarion som Läkarförbundet prognos redovisar kommer efterfrågan att överstiga utbudet, med 4 400 heltidsanställda läkare år 2015.

Detta förutsatt att inga genomgripande förändringar genomförs.

- Prognosen är bekymmersam. Läkarförbundet har under senare år ägnat mycket kraft åt att visa på vilka reformer som skulle öka effektiviteten i det svenska sjukvårdssystemet, säger Kåre Jansson, utredningschef på Läkarförbundet i ett pressmeddelande.

Ett mer optimistiskt scenario utgår från att huvudmännen infört vårdvalsmodeller och byggt ut närsjukvården. Något som, enligt Läkarförbundet, kan ge produktivare sjukvård. Situationen skulle i så fall se ut ungefär som i dag, med en läkarbrist på1 650 läkare år 2015.

I dag uppskattas primärvården sakna 1 500 heltidsarbetande läkare. I den övriga specialistvården bedöms bristen vara störst bland psykiatriker, barnpsykiatriker, radiologer, geriatriker och laboratorieläkare.

Läs hela rapporten på Läkarförbundets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev