Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utandningstest kan avslöja lungcancer

Publicerad: 26 Februari 2007, 14:06

Ett nytt test för att upptäcka lungcancer har utvecklats av amerikanska forskare. Genom att analysera utandningsluften kan sjukdomen upptäckas på ett tidigare stadium.


Lungcancer upptäcks ofta i ett sent stadium med de metoder som används idag. Den nya testmetoden, som har utvecklats av forskare vid The Cleveland Clinic i Ohio, har hittills visat sig lovande för att kunna detektera lungcancer i ett tidigare skede. Forskarna har tagit fasta på att utandningsluften hos personer med lungcancer får en förändrad kemisk sammansättning.

Det nya testet går ut på att läsa av det kemiska innehållet i utandningsluften. Detta görs genom att testpersonens utandningsluft samlas in och leds över en kemisk sensor som känner av vilka ämnen som finns i luften. Om utandningsluften innehåller den specifika kombination av ämnen som kännetecknar lungcancer, ger testet utslag.

Utvärderingen av testmetoden omfattade 122 personer med någon form av lungsjukdom, varav 49 personer hade lungcancer i olika utvecklad grad. Dessutom ingick 21 friska personer. Det visade sig att testet kunde avslöja förekomsten av lungcancer i nästan tre av fyra fall.

Forskarna tycker att metoden har visat sig fungera måttligt bra för att detektera de ämnen som är typiska i utandningsluften vid lungcancer. Samtidigt efterfrågar forskarna mer kunskap om beståndsdelarna i utandningsluften för att utveckla testets noggrannhet.

Hanna Odelfors

Tidskriften Thorax

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev